Dit is de salderingsregeling

Dit is de salderingsregeling

De salderingsregeling zorgt ervoor dat de overtollige zonne-energie, die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet, ingehouden wordt op jouw energieverbruik. Oftewel: als jij op een bepaald moment (in de zomer bijvoorbeeld) 1000 kWh meer energie opwekt dan verbruikt, dan wordt dit teruggeleverd aan het net. Die teruggeleverde energie wordt door jouw energieleverancier aan het eind van het jaar ingehouden op jouw energierekening. Hierdoor betaal je voor minder energie en dus uiteindelijk minder belasting over de energie die je verbruikt.

  • Voorbeeldrekening salderen

    • Energieleverancier levert 3.500 kWh
    • Jij levert terug 1.000 kWh
    • Nog te betalen aan energieleverancier 2.500 kWh

Hoe lang blijft de salderingsregeling nog geldig?

Het belastingvoordeel is het grootste financiële voordeel van de salderingsregeling voor de consument. Om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren heeft de overheid de salderingsregeling ingesteld. Omdat zonne-energie steeds voordeliger wordt, zal vanaf 2023 de salderingsregeling langzaam verdwijnen. Dat houdt in: tot 2023 blijft de regeling van kracht, maar daarna zal de regeling langzaam afgebouwd worden, waarna er uiteindelijk in 2031 helemaal niet meer gesaldeerd kan worden. Hoe snel het afbouwen van de salderingsregeling zal gaan en wat precies de gevolgen zullen zijn voor de besparingen met zonnepanelen is nog niet bekend. Wel is er vanuit de overheid duidelijk aangegeven dat het financieel interessant moet blijven om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen, dus bij Zelfstroom zien we de toekomst zonnig tegemoet. Wat door de aanstaande verandering nu wel geldt: hoe sneller je zonnepanelen op je dak hebt liggen, hoe groter het voordeel nog is.

Blijft zonnepanelen huren zonder salderingsregeling aantrekkelijk?

Een kort antwoord: ja. Doordat zonnepanelen door blijven ontwikkelen, worden deze efficiënter in hun energieopwekking én goedkoper in aanschaf. Bovendien is zonne-energie nu al vele malen goedkoper dan energie van de energieleverancier. Als je zonnepanelen koopt, dan kan het zijn dat de terugverdientijd iets langer wordt, maar daar heb je bij het huren van zonnepanelen geen last van.

Start met een dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.